Örnen (GC3E4VR)
by Royal Frodemos

Cache Type: Geocache|Traditional Cache GC3E4VR (Visit Cache Page)
N 60° 38 E 17° 37.307
( 60.63333333333333, 17.62178333333333 )

Location: , Sweden
Hidden: 2013-01-31
Cache Size: Cache Size: Micro
Difficulty: Difficulty full-pointDifficulty full-point  Terrain: Terrain full-pointTerrain full-pointTerrain full-pointTerrain full-pointTerrain full-point

Download Icon GPX file   (built by the PCWize GPX Generator)

Synopsis:
Ta med penna och ge dig upp i skyn

Details:
"Örnen" var namnet på den luftballong som polarexpeditionen bestående av Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel skulle använda för att ta sig till Nordpolen. Själva ballongen tillverkades i Paris av Henri Lachambre och modifierades extensivt av svenskarna innan avfärd. Som lyftkraft nyttjades vätgas och ingenjör Andrée hade räknat ut hur stor volym som skulle gå åt för att ta expeditionen upp, över och förbi Nordpolen. Dessutom hade han konstruerat ett system för att kunna styra ballongen. Systemet bestod av långa trossar som skulle släpa i marken under ballongen och därmed bromsa dess fart så den gick långsammare än vinden vilket skulle medge navigering med hjälp av segel. Örnen förde strax under 80 kvadratmeter segel som kunde manövreras från gondolen.
Det gick som det gick, vet vi ju idag, totalt åt helsicke.
Dåtidens kunniga ballongpiloter dömde ut styrsystemet på ett tidigt stadium och framhöll att det absolut inte skulle fungera... Men, det är klart, de visste ju inget om polarforskning.

Hint: (hover over pencil to decrypt) None
None

GPSr Comment:
None

Keywords:
devtek, pcwize

Want to build your own .GPX file and cache page? Click here. It's free.